Masuri preventive

 • Nu folosi mijloace de încălzire improvizate! O campanie pentru siguranță derulată de IGSU cu sprijinul E-ON România și DELGAZ Grin (Adaugat la data 07.11.2023) Video 1 Vizualizare  Video 2 Vizualizare Video 3 Vizualizare Video 4 Vizualizare
 • Hotarârea nr. 7 din 21.07.2023 a CJSU Bacau privind masurile aplicate la nivel judetean in perioadele de valabilitate cu temperaturi extreme Vizualizare
 • Hotarârea nr. 6 din 27.06.2023 a CJSU Bacau privind identificarea si adoptarea masurilor si actiunilor de combatere a efectelor cauzate de canicula Vizualizare
 • Hotarârea nr. 5 din 17.06.2023 a CJSU Bacau privind aprobarea masurilor in contextul avertizarii meteorologice si hidrologice – COD PORTOCALIU Vizualizare
 • Pliante Ziua informarii preventive – acasa in siguranta SVSU (Adaugat la data 12.06.2023) Vizualizare Vizualizare
 • Măsuri inundații – cum să te protejezi și să intervii în caz de inundații (Adaugat la data 01.03.2023) Vizualizare
 • Măsuri incendiu – cum să te protejezi și să intervii în caz de incendiu (Adaugat la data 01.03.2023) Vizualizare
 • Măsuri cutremur – cum să te protejezi și să intervii în caz de cutremur (Adaugat la data 01.03.2023) Vizualizare

MASURI 13 AUGUST 2019 ZIUA INFORMARII PREVENTIVE

MASURI CUTREMUR

MASURI INCENDIU

MASURI INUNDATII

Reguli cu prilejul sarbatoririi  Zilei Internationale a Muncii si Zilei Internationale a Tineretului – reguli de aparare impotriva incendiilor pentru manifestari cu public numeros: Spectacole, cluburi, zone comerciale: click aici

Reguli de prevenire a incendiilor pe perioada Sarbatorilor Pascale: click aici

Reguli de comportare pe timp de canicula – Semnificatia codurilor de culori in cazul avertizarilor: click aici

 • Reguli generale pentru curatarea si dezinfectia fantanii: click aici

 • Prevenirea imbolnaviriilor in caz de inundatii: click aici

 • Reguli de comportare a cetatenilor inainte pe timpul si dupa inundatii: click aici

REGULI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INCENDIILOR PENTRU PERSOANELE CAZATE ÎN UNITĂŢI TURISTICE

 • La cazarea în hotel (vilă, pensiune) solicitaţi de la recepţie informaţii referitoare la modul de comportare şi de anunţare în timp util, în caz de incendiu, precum şi de asigurare a salvării în condiţii de siguranţă pe căile de evacuare. După ce v-aţi cazat, citiţi Planul de evacuare şi instrucţiunile stabilite la administraţia hotelului.
 • Nu recurgeţi la improvizaţii ale instalaţiei electrice pentru alimentarea receptorilor electrici. Î n situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens, sesizaţi imediat administraţia hotelului. Nu folosiţi aparate electrice personale neomologate.
 • Nu introduceţi în clădirea hotelului substanţe inflamabile.
 • Nu fumaţi în cameră. În situaţia în care fumatul este permis aruncaţi scrumul şi resturile de ţigări numai în scrumiere. Nu aruncaţi resturile de ţigări în coşurile de gunoi.
 • În cazul izbucnirii unui incendiu în hotel, părăsiţi imediat clădirea urmând instrucţiunile din Planul de evacuare. Nu vă întoarceţi pentru a vă lua bunuri personale.
 • Utilizaţi pentru evacuare doar scările de evacuare. Nu folosiţi lifturile, în caz de incendiu acestea se pot bloca.
 • În cazul în care coridorul sau scările sunt impracticabile din cauza fumului, rămâneţi în cameră, ţineţi uşa închisă şi etanşaţi rosturile cu prosoape ori cearceafuri umede. Ieşiti la geam sau pe balcon şi solicitaţi ajutor.
 • Dacă nici acest lucru nu este posibil sunaţi la 112 şi comunicaţi poziţia dumneavoastră în clădire.

 ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI INCENDIU, SE ACŢIONEAZĂ DE URGENŢĂ PENTRU:

 • Evacuarea tuturor persoanelor din clădire precum şi a bunurilor importante;
 • Anunţarea incendiului la numărul de apel unic 112;
 • Stingerea incendiilor cu mijloacele de primă intervenţie.

PRIMĂRIA COMUNEI CAIUTI  Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta VĂ INFORMEAZĂ:

Masuri de prevenire a incendiilor specifice sezonului de primavara:

UTILIZAREA FOCULUI DESCHIS ÎN LOCURI CU PERICOL DE INCENDIU SI PE TIMP DE VÂNT  ESTE INTERZISA.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc. fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

        Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile  se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea  jarului după terminarea activităţii.

Arderea miristilor se face numai după luarea măsurilor specifice privind împiedicarea propagării focului la vecinătăti, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.

        Izolarea zonei de ardere fata de caile de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, se face prin executarea de fasii arate.                   

            ARDEREA MIRIȘTII, VEGETATIEI USCATE SI A RESTURILOR VEGETALE SE EXECUTĂ NUMAI DUPĂ OBȚINEREA PERMISULUI DE LUCRU CU FOC conf. Ordinului MAI nr. 163/2007 – Norme generale de apărare împotriva incendiilor.

            DISTRUGEREA PRIN ARDERE A DESEURILOR, RESTURILOR MENAJERE SI VEGETATIEI USCATE se efectueaza cu respectarea prevederilor  art. 52, alin. 3, lit. B si art. 94, alin.1, lit.n din Legea nr. 265/2006 pentru aprobarea O.U.G. 195/2005 privind protectia mediului, care se refera la OBLIGATIVITATEA OBTINERII ACCEPTULUI AGENTIEI PENTRU PROTECTIA MEDIULUI si informarea in prealabil a S.V.S.U. in cazul arderii miristilor, stufului sau vegetatiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.

Fac exceptie de la obtinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetatiei uscate si a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetătenesti.

În zona de sigurantă a căii ferate, vegetatia uscată si resturile vegetale se curătă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de sigurantă a drumurilor nationale si judetene se curătă obligatoriu de vegetatia uscată di resturile vegetale de către administratorii acestora si, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

NERESPECTAREA ACESTOR PREVEDERI LEGALE, ATRAGE SANCTIUNI CONTRAVENTIONALE ASUPRA PERSOANELOR GASITE VINOVATE. click aici

Masuri principale de aparare impotriva incendiilor premergatoare si pe perioada desfasurarii manifestarilor religioase cu public numeros prilejuite de SARBATORILE PASCALE: click aici

Campania de informare si pregatire a populatiei derulata de Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul S.V.S.U.: ” Nu tremur la cutremur”: click aici

Schema de avertizare – alarmare a populatiei in Situatii de urgenta: click aici

IN ATENTIA PERSOANELOR FIZICE SI JURIDICE

Protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice. In acest scop, conform OUG nr.195/2005-Privind protectia mediului, este interzis:

– arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de catre proprietarii si detinatorii de terenuri cu titlu sau fara titlu, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.Acest fapt se considera contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 RON la 6.000 RON, pentru persoanele fizice, si de la 25.000 RON la 50.000 RON, pentru persoanele juridice.

– arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice. Se constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale este permisa numai ca o masura de carantina fitisanitara, pentru prevenirea raspandirii unuo boli sau daunatori specifici.

Pentru igienizarea terenurilor, prin arderea vegetatiei, persoanele fizice si juridice au obligatia de a solicita si obtine urmatoarele documente:

Accept de la Agentia pentru Protectia Mediului Bacau;

Permis de lucru cu focul.

Mai multe informatii se pot afla la sediul PRIMARIEI

– Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase: click aici

– Masuri de prevenire a incendiilor la gospodariile cetatenesti: click aici

– Masuri de prevenire si stingere a incendiilor la lacasele de cult: click aici

– Program de masuri privind activitatea preventivă şi de intervenţie desfăşurată de serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al comunei CAIUTI: click aici